VINÁRSTVA

Torre a Cona
AUTENTICKÁ TOSKÁNSKA VINÁRSKA USADLOSŤ
VO FLORENTSKÝCH KOPCOCH
Vínne panstvo Torre a Cona stojí nápadne vo florentských kopcoch, iba 10 kilometrov od rodiska renesancie. Vila z 18. storočia, ktorú vlastnia grófi Rossi di Montelera, dominuje okolitým viniciam Chianti a olivovým hájom, ktoré obklopujú tradičné toskánske farmy s láskou reštaurované. Jedna z najskvostnejších víl z 18. storočia v strednom Taliansku.
Najstaršia zmienka o panstve sa nachádza v dokumente z roku 1066. S výnimkou impozantnej veže z 12. storočia bola osada zrovnaná so zemou a prestavaná medzi dvanástym storočím a rokom 1750. Na konci 19. storočia stáli na panstve historické veterné mlyny, ako je to znázornené na niekoľkých obrazoch. Rodina Rinuccini dala do prevádzky hrad tak, ako je v dnešnej podobe.
V polovici devätnásteho storočia rodina Rinucciniovcov predala vilu grófom Trivulziovcom z Milána, ktorí ju o 34 rokov neskôr, v roku 1882, odovzdali barónovi Padoovi. Súčasní majitelia panstva, početná obec Rossi di Montelera, kúpila nehnuteľnosť v roku 1935.
Počas druhej svetovej vojny sa vila stala veliteľstvom nemeckej armády a potom v lete 1944 prešla do rúk Britov, ktorí ju využívali ako nemocnicu. Počas vojny boli v pivniciach Torre a Cona chránené rôzne umelecké diela od Michelangela a Donatella, vrátane sôch z kaplniek Medici a florentskej katedrály. Vedomie, že tu boli uložené tieto majstrovské diela, zachránilo Torre a Cona pred bombardovaním.
Po vojne sa rodina Rossi z Montelera znovu zmocnila panstva a začala s jeho obnovou a údržbou, ktorá pokračuje dodnes. Mladšia generácia rodiny sa podujala na projekt vínnej turistiky, aby sa podelila o tento veľkolepý statok s hosťami, ktorí navštívili Florenciu a Toskánsko.
VINICE
V Torre a Cona sa hrozno pestuje už celé storočia. Súčasní majitelia znovuobjavili túto tradíciu a oživili vinárstvo v panstve v posledných desaťročiach. Dvadsať hektárov viniča je v nadmorskej výške od 300 do 410 metrov. Pôda sa líši od hliny po kriedu, v niektorých oblastiach má kompaktné hlinené a vápencové podložie, známe ako Alberese. Vo viniciach sa pestujú odrody Sangiovese, Colorino, Merlot, Trebbiano Toscano a Malvasia Bianca.
Badia a Corte je najstaršia vinica na panstve. Rozprestiera sa na takmer jednom hektári v nadmorskej výške 330 metrov a podložie je hlinité s množstvom kameňov (piesok 31%, vápno 34% a hlina 35%). Sangiovese je hlavnou odrodou a priemerný vek viniča je 30 rokov.
Oproti Badia a Corte sa vinice Casamaggio rozprestierajú na dvoch hektároch v priemernej nadmorskej výške 320 metrov. Aj tu je pôda hlinitá s dostatkom kameňov (piesok 38%, vápno 30% a hlina 32%). Colorino a Sangiovese sa pestujú na týchto viniciach, ktoré sú staré približne 25 rokov.
Vinica Badiuzza, ktorej 4,5 hektára je vysadených výhradne na Sangiovese, ako rozšírenie Badia a Corte vo výške 315 metrov nad morom sa nachádza v teréne kde je menej kameňov ako Badia a Corte (piesok 33%, vápno 30% a hlina 37%).
Pokračujúc v našej návšteve, ďalšou vinicou je Chiusurli. Tu je hlinitá pôda s dostatkom kameňov (piesok 43%, vápno 26% a hlina 31%) dokonalým terénom pre Merlot v nadmorskej výške 300 metrov a rozlohe 2,5 hektára.
Teraz sa pozrieme na Merlaiu vo výške 300 metrov nad morom a približne na troch hektároch vysadených čiastočne na Trebbiano Toscano a čiastočne na Malvasia Bianca. Íl je prevládajúcim pôdnym typom so značným množstvom kameňov (piesok 28%, vápno 29% a hlina 43%).
Najmladšia vinica na panstve Mulino a Vento sa nachádza za bývalým starým mlynom, neskôr prestavaným na vežu. V priemernej nadmorskej výške 370 metrov a na 2,5 hektároch obsahuje hlinitá pôda dostatok kameňov (piesok 28%, vápno 41%, hlina 31%). Odrody, ktoré sa tu pestujú, sú Sangiovese a Colorino.
Pred niekoľkými rokmi k panstvu pribudla vinica Fonte Petrini vo výške 270 metrov nad morom. V tejto hlinitej pôde rastie iba Sangiovese (piesok 32%, vápno 25% a hlina 43%).
PIVNICE
Pivnice Torre a Cona, nezmenené a koncentrované so spomienkami, ktoré čas vryl do jeho stien, rozprávajú trvalý príbeh panstva.
Na starých obrázkoch nehnuteľnosti sa odhaduje, že pivnice boli postavené pred sedemnástym storočím. V súčasnosti sú v pivniciach v prevádzke tri časti, ktoré zabezpečujú celý vinársky proces od hrozna po víno a jeho zušľachťovanie.
Prvý priestor obsahuje nádoby s regulovanou teplotou, ktoré sa používajú na fermentáciu a maceráciu v prvej etape po zbere.
Sudová pivnica je situovaná v podzemí. Tento storočný pozoruhodný priestor poskytuje ideálnu celoročnú teplotu a vlhkosť, pretože vo veľkých dubových sudoch starne víno v optimálnom prostredí.